AFC 2008

Med mindre en ett halvår kvar till EM så har en annan av världskontinenterna sitt regionala mästerskap. Nu när allt är så kapitalstyrt, där tv-pengar och olika makthavares intressen styr, så känns Afrikanska mästerskapen i fotboll känns lite som den sista av de riktigt stora fotbollsturneringarna och då även idrottsevenamangen som fortfarande är så gott som omöjlig att förutsäga
   Med Grekland 2004 och möjligen Danmark 1992 som undantag så känns EM som en uppgörelse som till sist ofta handlar om samma nationer och där oftast Tyskland, Frankrike eller Italien till sist står som segrare. Även Afrika har sina tyngre nationer som oftast är med i toppen men det känns inte lika lätt att tippa finallag. Ett bevis för det är att den kommande VM-värden Sydafrika dels missade att ta sig till det senaste världsmästerskapet 2006 och dessutom kom på 16:e och sista plats i Afrikanska mästerskapen samma år, utan att ha gjort ett enda mål. Togo som istället mycket överaskande tog sig till VM istället för Sverigebekanta Senegal, lyckades inte ens kvalificera sig till årets mästerskap.  Bristande infrastruktur, orkestrar på läktaren, hårresande taktiker på plan... det är mycket som brukar göra turneringarna annorlunda mot vad vi i västvärlden är vana med men det får i alla fall Afrikas folk att för en stund glömma svält, hiv, blodiga innbördeskrig och politiska galningar.  
   Dessutom får dom Afrikanska länderna fler och fler toppspelare hela tiden som lyckas i Europa så vem vet när något lag får till det ordentligt och vinner VM för första gången, kanske redan 2010... i just Sydafrika.
  
6:e turneringen jag ser nu, har följt alla sen 1998 i Burkina Faso. Eurosport sänder då som nu i stort sätt allt man kan tänka sig från turneringen. I skrivande stund så har första omgången i samtliga grupper spelats och så här tror jag om fortsättningen...


Grupp A 

Ghana
Marocko
Guinea
Namibia

Tre ganska jämna lag som gör upp om det här. Ghana är värdnation och knappa favoriter, dom lär ta sig vidare efter att ha vunnit mot Guinea med 2-1 i första matchen. Marocko är oftast stabilla precis som dom två andra nordafrikanska lagen som är med. Men trots att dom körde över Namibia med 5-1 så säger det inte så mycket ändå. Att Nambia ens kvalificerade sig är en stor skräll och allt annat än tre raka förluster är en ännu större skräll. Guinea känns som ett av turneringens mest underskattade lag.

Tips: Ghana och Guinea går vidare.

  Grupp B

Elfenbenskusten
Nigeria
Mali
Benin

Samma förutsättningar här, fast jag tycker att dom tre tippade topplagen känns ännu lite vassare i den här gruppen. Elfenbenskusten vann nyckelmatchen mot Nigeria med 1-0 och bör ta sig vidare. Mali såg lite sisådär ut men vann ändå som planerat mot Benin, också med 1-0. Nigeria - Mali kommer att avgöra vem av dom två som går vidare och jag tror på Mali som nog många kanske inte har så bra koll på. Men med Kanouté och Keita (Sevillia), Diarra (Real Madrid) och Sissoko (Liverpool) b.la så tror jag att Mali kan bli en av turneringens överaskningar. Nigeria har dessutom inte vissat så mycket på senare år så det är upp till bevis för dom. Benin med Helsingborgs Omotoyossi på topp är även dom en överaksning bara genom att ha tagit sig genom kvalet. 3 raka förluster blir det, precis som i debuten för två år sen.

Tips: Elfenbenskusten och Mali går vidare

 Grupp C

Egypen
Kamerun
Zambia

Sudan

Regerande mästarna Egypten överaskade lite faktist genom att vinna 4-2 mot Kamerun i första matchen. Även om dom vann förra turneringen så var det på hemmaplan och så fort det närmar sig VM-kval och viktiga matcher så har dom en tendens att alltid falla på mållinjen. Zambia spelade riktigt bra i sin match och vann med 3-0 mot Sudan. Men Sudan är ytterligare ett av dom länder som skrällde genom att ta sig in i huvudturneringen. Över 30 år sen sist och bara med inhemska spelare, det bör inte hålla och höll inte heller i första matchen. Zambia som förlorade 18 spelare ur landslaget 1993 i en flygolycka, lyckades ta silver i AFC året efteråt och efter det så har dom varit med i alla turneringar utom en, trots att dom inte har många kända spelare. Kamerun lär nog ändå ta sig i kragen och gå vidare men dom får det inte lätt.

Tips: Egypten och Kamerun går vidare

 Grupp D

Tunisien
Senegal
Sydafrika
Angola

Den klart svåraste gruppen att tippa på förhand. Tunisien är alltid stabilla och missar nästan aldrig kvartsfinal, Senegal har det mest namnkunniga laget men hade nog sin peak för några år sen. Sydafrika har bra spelare och skulle säkert kunna ta sig till semi i alla fall, men dom har kännts ganska ojämna och fokuserar nog mer mot hemma-VM om två år. Angola stod för en jätteknall när man tog sig till VM 2006 utan några meriter alls egentligen. Spelade överaskande bra där också och tog poäng både av Mexico och Iran. Båda premiärmatcherna slutade också oavgjort i den här gruppen Tunisien 2-2 Senegal och Sydafrika 1-1 Angola. Dom som lyckas  vinna i nästa omgång får ett jätteläge att ta sig vidare men vilka det blir är inte lätt att säga. Tror nog ändå Tunisien vinner mot Sydafrika och antagligen får med sig minst en poäng i sista matchen också. Senegal bör vara lite tyngre än Angola men där är jag mer osäker på hur det kommer gå.

Tips: Tunisien och Senegal går vidare

 
...och sen då? 
En känsla som egentligen inte grundar sig på något särskillt gör att jag tror att gruppvinnarna kan få en tuff resa.

Kvartsfinaler:
Mali vinner mot Ghana
Elfenbenskusten vinner mot Guinea
Senegal vinner mot Egypten
Kamerun vinner mot Tunisien

Semifinaler:
Mali vinner mot Elfenbenskusten
Kamerun vinner mot Senegal

Final:
Mali vinner mot Kamerun och överaskar genom att ta sin första vinst någonsin i AFC.
Elfenbenskusten vinner bronsmatchen.


Får se hur nära jag kommer.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0