Bussbetraktelser

I natt när jag satt på bussen på väg hem kom jag att tänka på filmen Crash som säkert många har sett. Jag kommer in i bussen och sätter mig vid en grupp av fyra stolar precis före dom bakersta dörrarna. På dom två innersta stolarna satt två tjejer i min ålder eller något äldre som hade dyra märkeskläder och pratade stockholmska. Parallellt på andra sidan gången så sitter en kille och tjej med ursprung från mellanöstern ca 22-25 år och båda satt med fötterna på sättena mittemot. Sen dyker det upp ett till par, killen har trasiga jeans och skateskor och tjejen en ring i läppen och lite samma stil. Trots att det finns rätt gott om plats i bussen så ber dom det andra paret att ta ner benen så att dom kan sätta sig ner där. Invandrarparet ignorerar dom totalt och har fötterna kvar, tills dom andra har bett vänligt ett par gånger till, då tar dom till sist ner benen.

Sen börjar dom småprata lite. Invandrarparet viskar lite med varandra, sen frågar tjejen vart det svenska paret ska av någonstans.

Svenska killen: -Vi ska av vid slutsationen, blir hela vägen. 1 timme.
Invandrarkillen suckar och säger halvt på skämt, halvt på allvar: -Vafan! typiskt, sa just det till min tjej, frågade när hon trode ni skulle gå av och hon sa, "dom ska säkert av sist", så jävla typiskt.
Svenska killen: -Haha, vadå då?
Invandrartjejen skrattar och säger:  -Vi vill att ni ska gå av, så att vi kan lägga våra ben på stolarna
Invandrarkillen, halvt på skämt, halvt på allvar igen:
- Det finns massor av andra platser kan ni inte sätta er någon annanstans?

Svenskarna vill/orkar inte och sitter kvar, sen kommer det mer folk på bussen och det finns inte längre lika många lediga platser. Invandrartjejen ser en mörk kille hon tydligen känner och säger åt sin pojkvän att hon går upp och snackar lite med honom. "Den där niggern?" mumlar hennes pojkvän och kollar lite snett. Han sitter kvar och hon går upp längre bak i bussen där han sitter. Samtidigt går den svenska killen och ska fråga busschaffören något.
Invandrarkillen och den svenska tjejen sitter kvar mittemot varandra.

Invandrarkillen: -Kan inte du sätta dig där så kan jag lägga upp mina ben och pekar på stolen brevid.
Svenska tjejen: -Nej, min pojkvän kommer tillbaka snart, men du kan ju sträcka ut benen åt sidan så länge.
Invandrarkillen: Äh, jag pallar inte.

Sen kommer hennes pojkvän tillbaka med en annan kille som sätter sig på den sista tomma platsen brevid invandrarkillen som nu har satt på sin mp3. Killen som kom nu är från Hälsingland och ser ut att vara runt 25år och den andra killen som suttit där innan med sin tjej är i från Dalarna. Hälsinglandskillen har bara jeans och ett linné på sig trots att det snöar ute. Några "tappade krymplingar" (tonåringar, enligt honom)  hade tagit hans mobil när han hade råkat lägga i från sig någonstans. Sen hade "Jugoslavjäveln" i gaderoben delat ut hans jacka till någon annan.

image215

Hälsinglandskillen som för övrigt precis som den andra Svenska killen hade rätt torr humor börjar snacka i hög volym och dra en massa skämt och nu börjar även tjejerna eller åtminstonde hon som sitter snett mittemot mig se ut att störa sig rätt mycket på "bönderna." Hälsinglandskillen knackar lite på invandrarkillen och frågar om musiken är bra. När han inte får något svar så börjar han garva och säger "fan vilken sur jävel, såna borde man skjuta!" Invandrarkillen ser mer och mer sammanbitten ut. Sen börjar Hälsinglandskillen att småbråka lite med sin kompis om Hälsingland eller Dalarna var bäst och vilka fördelar dom hade och även om det till en början var skämtsamt så märkte man att båda blev lite sura till sist.

Sen efter ett tag så är invandrarkillen på väg att somna och då knäpper killen från hälsingland honom på näsan och säger att man måste vara med i diskutionen, men han ser djupt förolämpad ut och blundar igen. Lite senare när han har somnat helt och hållet så börjar den svenska killen skaka hans ben kraftigt och säger åt honom att han inte kan sova. Nu tycker den svenska killens flickvän att dom ska låta honom får sova och vara i fred. Dom fortsätter att skratta samtidigt som tjejen som sitter på min sida kollar mer och mer snett på dom. Dessutom så har invandrarkillens flickvän börjat kyssas med den mörka killen längre bak i bussen utan att han ser det.

Gick av precis innan så hann inte se hur allt slutade men man fick en klar känsla av att det fanns en hel del klyftor och fördomar i bussen, lite liknande dom i Crash. Har inte sett den filmen tycker jag ni borde göra det! Lätt top 5 av alla 2000-talets filmer hittils som jag har sett.







 

Kommentarer
Postat av: Tobias

Svar: haha fan va mnånga som ska dö av den orsaken, ja fick liskom flygplanscrach :O

2007-11-10 @ 16:53:23
URL: http://grymtroligperson.blogg.se/
Postat av: Anonym

finns mycket fördomar, intressant skildring där
får se den där filmen nån gång

2007-11-10 @ 17:03:58
Postat av: malin

fördomar borde inte finnas, men tyvärr har man dom ju själv också.

2007-11-10 @ 17:53:18
URL: http://malalin.blogg.se
Postat av: Sara

Det är en väldigt bra film, förstår hur du kopplade bussresan till den. =)

2007-11-11 @ 18:25:35
URL: http://saaraaaa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0